Az energiatermelő házaké a jövő. Az aktív ház lényege, hogy több energiát termel, mint amennyit felhasznál, tehát az éves energiamérlege pozitív. Ezt például az ablakokon beáramló napfénnyel, napkollektorral, hőszivattyúval éri el. Szerkezetét tekintve fontos megemlíteni, hogy az energiatermelő ház esetén a lehető legkisebb hővesztésre törekednek (szigetelés, központi szellőztető rendszer… stb.). Az aktív ház minden alternatív energiaforrást képes kihasználni az adott évszakhoz, napszakhoz igazítottan oly módon, hogy azzal nem szennyezzük a környezetet. Az alternatív energiaforrások a természettel való együttélést, a jövő felé fordulást jelentik és egyik nagy előnyük, hogy szinte kiapaszthatatlanok.

A környezetünkkel való ilyen fajta szimbiózis bárki számára adott, a kérdés csak az, hogy ki és milyen formában használja ki.

Alternatív energiák: napenergia, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia.

Napenergia működése egyszerű. A nap sugárzását a fényelektromos jelenség segítségével elektromos árammá alakítja. Az így kinyert energiát tárolhatja akkumulátorokban, de közvetlenül hálózatra kötve is elláthatja a házat árammal. A napelem teljesítménye több tényezőtől is függ: a napelem típusától, méretétől, a napsugárzás intenzitásától, idejétől, hullámhosszától és beesési szögétől.

Vízenergia esetében ház közelében lévő patak már kitűnő alapját képezheti egy háztartási vízerőműnek. A beépített vízturbina áramot termel, de teljesítménye nagyban függ a patak esésétől és a vízmennyiségtől. Lényege, hogy forgómozgássá alakítja a víz energiáját, ami a generátoron keresztül válik elektromos árammá.

Szélenergia: Hazánkban elsősorban a Kisalföldön, a Dunántúl és az Északi-középhegység bizonyos helyein érdemes szélenergiában gondolkodni.

Ahol ki van építve villamos hálózat, ott csupán rá kell kötni a szélerőművet – ezt persze engedélyezés, a szolgáltatóval való tárgyalás és egy új, úgynevezett ad-vesz villanyóra felszerelése előzi meg. Ilyenkor, ha épp nem használunk áramot, a termelt energiát „odaadjuk” a szolgáltatónak, akivel ezért negyed-, vagy féléves időszakonként számolunk el. Ahol nincs erre lehetőség, ott akkumulátorokban tárolhatjuk a termelt, de fel nem használt elektromos áramot

Geotermikus energia: A Föld magja felé haladva, a hőmérséklet 100 méterenként 5-7 fokkal nő. Lényegében az ebből a hőből származó energiát használjuk fel. A legelterjedtebb változata a geotermikus hőszivattyú, mely a földből vonja ki a hőt és adja le a házba, de csupán beállítás kérdése, hogy ez a folyamat megforduljon. Így nyáron hűt, télen fűt. Mivel árammal működik, érdemes napkollektorokkal vagy más alternatív, elektromos áramot termelő energiaforrással kiegészítve használni. A fűtési rendszerre a legjobb megoldás a hőszivattyú, mivel környezetkímélő és kiválóan kombinálható a napenergiával.