A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapot minden évben március 6.-án tartják, amelyet Magyarországon 2000 óta azért rendeznek meg, hogy a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet. Ennek kapcsán néztünk szét Európában, hogy az egyes országok – és persze legfőképpen hazánk – hol tartanak az energiatakarékosság terén.

Senkinek nem kell bizonygatni, hogy az utóbbi időben mennyire központi téma lett a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, hiszen a fosszilis energiaforrások kifogyóban vannak, és ennek hatására, az energiaárak követhetetlenül ingadoznak. Az Európai Unió gazdasági stratégiájának részeként, 2020-ra, a megújuló energiaforrások 20%-os részarányát tűzte ki az energiafogyasztásban. A mellékelt grafikonon kielemezhetjük, hol tartottak az egyes országok e tekintetben 2014-ben.

A grafikon roppant beszédes. Látszik, hogy hazánk meglehetősen elmarad az uniós átlagtól és különösen a kitűzött céltól. Azt is kiolvashatjuk a grafikonból, hogy a környező országoktól is komoly lemaradásban vagyunk, bár itt meg kell jegyezni, hogy figyelembe kell venni az országok földrajzi adottságait is. Nyilvánvaló, hogy a hegyvidékekkel bőven tarkított országokban, a vízenergia hasznosítása nagyban hozzájárul a jobb eredmény eléréséhez.
Ami még kitűnik a grafikonból, az a skandináv és balti államok, főként Svédország kiemelkedő helyezése. Ennél az eredménynél már nem lehet csak a földrajzi adottságokra hivatkozni, itt bizony az országban tapasztalható környezettudatos hozzáállás és innovatív gondolkodásmód is kardinális tényező.

De mit tehetünk mi az energiahatékonyságért?

Korszerűsíthetjük a fűtésrendszerünket, vagy új ház építésénél már eleve a legkorszerűbb és a leginkább energiahatékony megoldást választhatjuk.